Onko edessä laitehankinta tai laitteenpäivitys? Tässä sinulle tiivis muistilista helpottamaan asioiden suunnittelemista, aloittamista, etenemistä ja seurantaa. Laitehankinnan suunnittelu on projektin tärkein vaihe. Hankintaprosessi alkaakin jopa vuosia ennen varsinaista laitteen hankintaa. Prosessi on monelta kantilta haastava, mutta hyvin suunnittelemalla asiat saadaan etenemään sujuvasti. Lakomella on kokemus kaikenkokoisien laiteiden toimittamisesta ja hankinnan prosesseista. Jos tarvitsen apua hankinta prosessiin, niin autamme mielellämme.
Listasimme kokemuksemme mukaan viisi kohtaa, jotka kannattaa ottaa huomioon jo ennen laitehankinnan aloittamista:
- Tarpeiden kartoittaminen: Määritä selkeästi, mitkä ovat organisaatiosi tarpeet ja tavoitteet laitteen hankinnalle. Tarkastele nykyisiä prosesseja, tunnista pullonkaulat ja kehityskohteet, ja selvitä, millaisia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia laitteelta tarvitaan näiden tarpeiden täyttämiseksi.
- Kustannusarvio ja budjetointi: Arvioi laitteen hankintakustannukset sekä sen käyttö- ja ylläpitokustannukset. Laadi realistinen budjetti, joka sisältää kaikki kustannukset, kuten laitteen hinta, asennus, koulutus, huolto ja varaosat. Budjetin avulla voit rajata vaihtoehtoja ja keskittyä hankintavaihtoehtoihin, jotka sopivat budjettiin. Ota myös huomioon nouseva tuotantokapasiteetti ja sen vaikutus tulokseen.
- Teknisten vaatimusten määrittely: Selvitä tarkasti, mitä teknisiä vaatimuksia laitteella tulisi olla. Huomioi tarvittavat suorituskyky-, kapasiteetti- ja toimintovaatimukset. Esimerkiksi, jos hankit tuotantokoneen, määrittele tarvittava tuotantokapasiteetti, tarkkuusvaatimukset ja automaatioaste.
- Toimittajien arviointi: Tutki ja vertaile eri toimittajia ja valmistajia, jotka vastaavat tarpeitasi. Arvioi toimittajien maine, kokemus, laadunvalvonta, tekninen tuki ja huoltopalvelut. Pyydä tarjouksia useammalta toimittajalta ja tee vertailu näiden tarjousten perusteella.
- Hankintaprosessin aikataulutus: Laadi aikataulu laitteen hankintaprosessille. Määritä tärkeät virstanpylväät, kuten tarjouspyyntöjen jättöpäivämäärä, tarjousten arviointi, neuvottelut toimittajien kanssa, tilauksen tekeminen ja toimituksen aikataulu. Edelleen aikatauluihin saattaa vaikuttaa kansainväliset materiaalitoimitusten viiveet ja aikataulut. Aikataulutuksen avulla voit varmistaa, että hankintaprosessi etenee sujuvasti ja pysyt aikataulussa.
Toivottavasti nämä vinkit helpottavat alkavaa hankintaprosessianne. Näiden kohtien avulla voit luoda vankan perustan laitehankintaprosessille monessakin yhteydessä. Niin teollisuudessa kuin toimistotarvikehankinnoissa. Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja olemme tukena hankintaprosessissanne.
Alla on linkki artikkeliin mistä näet miten Lakome voi auttaa yrityksenne hankintaprosessissa.
Katso miten Lakome voi auttaa Ota yhteyttä